8.3.11

Tajine - oala arabeasca

Un Tajine sau tagine ( berber: Tajin) este un fel de mancare din Africa de Nord, care este numita dupa oala speciala in care este gatita. O mancare similara, cunoscuta sub numele de Tavvas, se gaseste in bucataria cipriotilor. Oala Tajine traditionala este facuta in intregime din argila, care este uneori pictata sau sau decorata cu geam. Se compune din doua parti: o farfurie plata acoperita de un con mare. Forma capacul are rostul de a aduna aburii ce vor cobora inapoi in partea de jos. Masa poate fi servita direct din castronul in care a fiert.
In bucataria marocana tajine-ul este folosit la preparatul tocanelor ce vor avea o carne fiarta lent acompaniata de legume si condimente. In timpul fierberii, capacul se ridica fara manusa direct de carligul din varf, pentru a inspecta principalele ingrediente.. se adauga legume, se amestecă continutul, sau se adauga lichid.

Cele mai multe tajine-uri implica fierberea lenta la foc mic a bucatilor de carne mai dure. De exemplu, gatul si pulpa de miel sunt gatite pana cand cade carnea de pe os. Foarte putine mancaruri necesita o preparare initiala inainte de introducerea in tajine.


In tajinele marocane se combina adesea miel sau pui, cu un mix de ingrediente sau condimente: masline, gutui, mere, pere, caise, stafide, prune uscate, curmale, nuci, cu lamai proaspete sau conservate, miere si condimente traditionale: scortisoara, sofran, ghimbir, turmeric, chimen, boia de ardei, piper, precum si  faimosul amestec de condimente Ras hanout el.

Mancaruri celebre preparate la tajine sunt mqualli sau mshermel (ambele sunt asocieri de pui, masline si fructe citrice, desi metoda de preparare este diferita), kefta (chiftelutele in sos de rosii), si mrouzia (miel, stafide si migdale).

Alte ingrediente pentru tajine poat include: peste, prepelite, porumbei, vita, radacinoase, leguminoase, chiar ambra si agarwood.  Retete moderne din occident includ: fripturi la oala, ossobuco, cozi de miel si picioare de curcan.
 

No comments:

Post a Comment