7.3.11

Descrierea bucatariei tunisiene


Tunisienii apreciaza salatele si mancarea foarte condimentata. Felul traditional este couscous-ul pe baza de peste sau pui, servit cu multe legume fierte in aburul de la carne. Chorba – ciorba lor – este foarte condimentata si de obicei se face din miel sau peste.

Fructele de mare, langustele si crevetii sunt foarte rarservite in restaurantele hotelurilor dar abunda specialitati precum : "Chez Achour"  la Hammamet sau "Princesse d’Haroun" la Jerba.
Prajiturile abunda de fructe proaspete sau uscate, iar produsele de patiserie se imbiba in miere.
Bauturile lor traditionale sunt ceaiul rece de menta si cafeaua turceasca parfumata cu apa de flori de portocal. Tunisienii beau si vinuri albe si rosii, tuica de smochine, lichior de curmale, cidru si bere.


Ingrediente tipic tunisiene: miel, oaie, vitel, vita, pui, antilopa, iepure, curcan, porumbei, prepelite, ton, calamari, caracatita, ansoa, anghila, sardine, macrou, dorada, oua, masline, paste, cereale, cartofi, napi, telina, morcovi, ardei gras, ardei iute, rosii, castraveţi, vinete, ceapa, usturoi, capere, anason, sofran, scortisoara, chimen, coriandru, chimen, fenicul, schinduff, ghimbir, piper alb, piper negru, piper rosu, cuisoare, patrunjel, coriandru, menta, busuioc, rozmarin, dafin, cimbru, lamaie, portocale, smochine, date, masline, caise, gutui, alune, migdale, castane, samburi de pin, arahide, hrissa, apa de trandafir, flori de portocale cu apa, apa de iasomie, apa de geranium, miere.

SPECIALITATI TUNISIENE:
Harissa (condiment) - un sos picant din rosii, ardei roşu iute, usturoi, coriandru, chimen, ulei de masline.
Khobz Tabouna - paine traditionala coapta in cuptor.Brik - o clatita umpluta cu : ou, cartof, marar, capere, peste si apoi prajita.
Fricasse - mici sandwich-uri cu ton, harissa, masline si ulei de masline.
Ojja - omleta cu rosii, ardei verde, diferite tipuri de carne si harissa.
Merguez - carnati mici si picanti. Osbane - bucati de intestine de animale umplute cu carne si organe.
Zitounia - tocana de vitel (sau alt tip de carne) fiarta la foc mic intr-un sos de rosii si ceapa, aromata cu masline.


Tocană de miel-berbera - miel cu legume (cartofi si morcovi) fierte intr-o oala traditionala de lut.
Guenaoia - miel sau vita cu ardei iute, bame si condimente.
Koucha - pulpa de miel gatita cu ardei iute si curcuma (turmeric).
Marqa - Tocana fiarta incet din carne cu rosii si masline, similara cu tocana marocana la tajine.
Mloukhia - Tocana de miel sau vita cu frunze de dafin. Numele este dat de frunzele verzi utilizate, care produc un sos gros lipicios, similar bamelor gatite.Felfel mahchi - ardei gras umplut cu carne de miel si servit cu harissa.Chorba - ciorba condimentata, cu paste, perisoare, peste, etcLablabi - Supa de naut cu mult usturoi bogat.
Langues d'oiseaux (limbi de pasare) - supa de paste in forma de boabe de orez.
Torshi - napi marinati cu suc de lamaie.
Bouza - piure lipicios din sorg (o cereala africana).Chakchouka - iahnie de legume (similara cu ratatouille) cu naut, rosii, ardei, usturoi si ceapa, servita cu un ou fiert.
Salata Tunisiana - cubulete de castraveti, ardei, rosii, ceapa si ulei de masline ce pot fi impodobite cu masline, oua si ton.
Salata Mechouia - ardei dulce la gratar, rosii si ceapa amestecate cu ulei de lamaie, ton si oua fierte tari.

Houria - salata de morcov fiert.


Noicer - paste fainoase foarte subtiri in forma de patratele mici, aromatizate cu Bharat tunisian, o pudra din petale de trandafir si scortisoara.
Makroudh - tort de gris cu scortisoara, coaja de portocale si curmale.
Masfouf - couscous dulce, versiunea tunisiana la Seffa marocana.
Mhalbiya - tort din orez cu nuci si apa de geranium.
Samsa - straturi de aluat subtire alternate cu migdale prajite si susan, coapte in sirop de lamaie si apa de trandafiri.



Yo-yo - gogosi inelus cu suc de portocale, prajite in mult ulei si apoi insiropate cu miere.
Asida - un terci/budinca dulce
Baklawa - straturi de aluat subtire (intercalate cu samburi de pin, migdalele, alunele si fistic, prajite in unt) coapte si insiropate cu miere.
Bambaloni - tort dulce in forma de gogoasa, prajit si servit cu zahar.

No comments:

Post a Comment